Zamestnanosť vlani medziročne stúpla vo väčšine odvetví

10.02.2023 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) - Zamestnanosť v SR v priemere za celý rok 2022 sa medziročne zvýšila v ôsmich z 10 sledovaných odvetví. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počet zamestnancov rástol predovšetkým v ubytovaní o 9,8 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev takmer o 8 %. Obe tieto odvetvia však iba dopĺňajú stavy zamestnancov, o ktorých prišli z dôvodu zatvorenia prevádzok počas pandémie. Počet zamestnancov rástol taktiež v odvetví informácií a komunikácie o 4,8 % a do 3 % aj vo všetkých zložkách vnútorného obchodu, doprave i stavebníctve.

Vybrané trhové služby zamestnávali rovnaký počet osôb ako v roku 2021. Medziročne menej zamestnancov však mal z hľadiska zamestnanosti najväčší sektor priemysel. Zamestnanosť v ňom poklesla o 0,9 %.

V poslednom mesiaci roka 2022 zamestnanosť vzrástla medziročne o viac ako 10 % v ubytovaní a činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. K miernejšiemu zvýšeniu prišlo aj v predaji a oprave motorových vozidiel (o 4,2 %). Úbytok zamestnancov sa zaznamenal len v priemysle, a to o 1,7 %, zamestnanosť v tomto odvetví klesá od marca 2022.
 

Vyberte región

mark